Asiatonta Touhuiluasi tarkkaillaan. Ja siitä kirjoitetaan.

Sairaan huono hoitaja

Oli epätodellista herätä päivään, jolloin sote-alan työntekijöiden pakkolääkinnästä tuli uusi normaali. Myönnetään, hitaana hämäläisenä havahduin tilanteeseen vasta puolisen vuotta sitten, 30.4. pakkopiikistä saatuani. Luulin loppumetreille asti, että minulla oli perusteet välttää piikki. Ja piikistä tulleiden oireiden jälkeen vielä enemmän syitä vältellä kyseistä ainetta. Kummatkin olettamukset tein kuvitellen eläväni vielä oikeusvaltiossa, jossa lääkärille ilmoitettuja rokotehaittoja koskevat samat lainalaisuudet kuin mitä tahansa muitakin lääkevalmisteita. Todellisuuteen heräämisen jälkeen olen pyöritellyt aiheitta tuskallisen paljon, pitkälle sairaslomalle päädyttyäni vielä enemmän. Koko maa ja hoitoalan kenttä näyttäytyy yhtäkkiä tyystin toisenlaisena, mihin olin tottunut.

Nykyään rokotettu hoitaja on hyvä hoitaja, pakkorokotusta vastustava paha. Ensin mainittujen maailmaa pääset seuraamaan Facebookissa sivulla Minäsuojaanpotilasta ja jälkimmäistä sivulla Minäpäätänitse. Mitään yhteistä "keskustelu"foorumia näiden sivujen seuraajilla ei ole, luojan kiitos.

Hyvien hoitajien sivuston olemassaolo hämmentää. Tarvetta hoitoalan rokotekampanjoinnille ei nimittäin ole sellaisessa maassa, jossa kyseiset ammattilaiset pakotetaan piikille. Siksipä hyvien hoitajien leiri näyttäytyy ensisijaisesti vain riemukkaana rummutuksena vallalla oleville pakkotoimille. Sivustolle linkitetyt ylpeät selfiet, joihin on liitetty teksti "#Rokotettu #minäsuojaanpotilasta" toimivat vastavetoina niille sote-alan työntekijöille, jotka eivät syystä tai toisesta ota/voi ottaa rokotetta ja maksavat siitä tällä hetkellä kalliitakin lunnaita. Henkilökohtaisesti minun on vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka hyökkäävät maassamme käytävää ihmisoikeustaistelua vastaan tällä tavalla.

#minäsuojaanpotilasta on lyönyt läpi ihan tosissaan, ja ylikin. Oikea aihetunniste olisi kuitenkin #minäyritänsuojatapotilasta. Mikään taho ei lupaa, että ottamalla influenssarokotteen suojaat varmasti yhtään ketään. Mikään taho ei lupaa myöskään sitä, että rokote on sinulle täysin turvallinen. Mikään taho ei suojaa selustaasi, mikäli jonain päivänä kohtaat jonkin vaikean rokotehaitan, menettäen samalla iskulla terveytesi ja oikeutesi tehdä koulutustasi vastaavaa työtä. Riski on ehkä pieni, mutta se on olemassa. Nämä ovat niitä lähtökohtia, joista pahat hoitajat ponnistavat vastarintaan. Ja nämä ovat niitä kohtia, joihin hyvien hoitajienkin kannattaisi kiinnittää huomiota, kun ilakoivat lääkkeestä, josta he eivät voi kieltäytyä. He lahjoittavat kehonsa ja ammattioikeutensa lääketieteelle aivan ilmaiseksi, omalla vastuullaan.

Pakottaminen voi olla hyvien hoitajien mielestä voitto tänään, mutta ei välttämättä seuraavalla kerralla, kun heitä vaaditaan ammatin uhalla antamaan kehonsa lääketieteen käyttöön, tietenkin potilaan turvaksi. Ja seuraava kerta tulee varmasti, jos ovi pakkotoimille jätetään nyt auki. Rokotekiimassa olisi hyvä muistaa, ettei oikeus sanoa ei, poista mahdollisuutta sanoa kyllä, saati oikeutta kannustaa mahdollisimman monia sanomaan kyllä. Se, että haluat poistaa toisilta mahdollisuuden kieltäytyä lääkkeen käytöstä, perusteluista viis, kertoo sinusta aika paljon niin ammattilaisena kuin ihmisenä. Toiset toki viihtyvät tyranniassa, jossa maan vaikutusvaltaisimmat vakuutetaan lääkkeen erinomaisuudesta, ja sen jälkeen valittu kansanosa lääkitään väkisin. Saahan tällaisesta menettelytavasta tietenkin nauttia ja kokea tulevansa valtion toimesta suojelluksi. Mainitaan nyt kuitenkin tässä yhteydessä pahamaineinen Pandemrix. Sekin nimittäin vakuutti ne vaikutusvaltaisimmat silloin, kun sikaflunssaa vastaan taisteltiin vuosien 2009-2010 vaihteessa. Lööpit huusivat maailmalla ja kotomaassa kuolleista vanhuksista ja lapsista, pelko ajoi porukan piikille kuin itsestään. Osa heistä, jotka tuolloin nappasivat rokotteesta narkolepsian, pitivät hiljattain mielenilmauksen STM:n edessä. Sairastuneita on edelleen vailla korvauksia ja tarvitsemaansa apua. Sairauden varjossa vähiin jäävät voimavarat hupenevat jatkuvaan oikeustaisteluun. Eihän sen näin pitäisi mennä. Sairauden yhteys rokotteeseen on myönnetty, sen jälkeen ei tapahdu mitään. Paitsi että... Tänä päivänä Pandemrixin valmistanut lääkeyhtiö GSK, joka on myös yksi THL rahoittajista, käy taistelua todistaakseen rokotteen yhteyden narkolepsiaan perättömäksi tai ainakin liioitelluksi. Hyvät hoitajat, tulee siis vielä sekin päivä, kun pidätte narkolepsiakorvauksia vaativia potilaita luulosairaina idiootteina, jotka haluavat vain tahrata pyhän, ihmisiä ja erityisesti hauraita riskiryhmiä suojelevan rokotefirman maineen.  

Lukemieni kertomusten perusteella influenssarokote jakaa somen lisäksi monilla työpaikoilla kollegoja toisiaan vastaan. Ja sehän menee tyypillisimmin niin, että lukuisat hyvät hoitajat alkavat kohdella kourallista huonoja saasteena. Että jos vielä naurat heitolle "ajattele, jos ihmiset käyttäytyisivät kasvotusten samalla tavalla kuin somessa", hoitoalalla pioneerit ovat jo tuoneet tämän kuonan käytännön tasolle. Ei se toisaalta ihme ole, kun miettii rokotemainonnan massiivisuutta. Aikoinaan, kun luottamukseni lääketeollisuuteen ja sen läpinäkyvyyteen oli vielä hyvin vankka, moni vähääkään rokotevastainen älähdys vaikutti herkästi foliohattuhörhöilyltä. Nyt ei tokikaan olla rokotevastaisen kampanjan äärellä, vaan pakkorokotevastaisen. Foliohattua tungetaan silti automaattisesti pakkorokotusvastaisten päähän. Rokotteiden puolesta liputtaminen on yleisesti katsottu järjen ääneksi, ja se koskee myös tätä rokotusohjelmamme ainoaa pakollista, tehottominta ja epävarminta, arpapelillä valikoituvaa kyhäelmää. Ylistys muistuttaa jo jonkinlaista massapsykoosia. Jostain syystä influenssarokotteen puolustamisen yhteydessä aletaan herkästi kertoa muista rokotusohjelman rokotteista, joilla on nujerrettu vaikeita tartuntatauteja vuosikymmenten ajan. Tämän voisi ajatella alleviivaavan myös väkisin rokottamisen puolestapuhujille influenssarokotteen kehnoa tehoa ja sen myötä heikkoa perustetta pakkokeinoille, mutta ei. Nykyään törmää jo mm. väitteisiin, ettei rokotettu voi sairastua influenssaan tai tartuttaa tautia muihin, vaikka edes THL ei ole luvannut mitään tällaista. Villi veikkaus, että nämä ihmiset hankkivat tietonsa rokotekampanjoiden julisteista, joissa ei yleensä sanota muuta kuin "suojaa itsesi ja läheisesi", ja mainosten kuvasto on taattua ostoskanavalaatua. Kannattaa lukea Julkarista STM:n edellisen influenssakauden seurantaraportti ja hämmästyä. Tunne on kokolailla sama, kun olet tilannut ostoskanavamainoksen perusteella kalliin H2O Mopin, eikä se perkele irrota puoliakaan siitä sonnasta, jonka piti lähteä laitteen avulla kuin itsestään. Kun isot firmat haluavat rahaa, todellisuus on aina vähän sinne päin, aivan sama, mitä myydään.

Viime kauden seurantaraportti erittelee influenssarokotteen tehon olleen pikkulapsilla 14% ja 65 vuotta täyttäneillä 12%. Ennen tartuntatautilain muutosta sote-alan rokotekattavuutta ei oltu vaivauduttu seuraamaan nykyisessä laajuudessaan. Tämä vaikuttaa ehkä hieman oudolta, kun kyseessä on yhtäkkiä rokotettavien osalta maan kriittisimmäksi julistettu ryhmä. No, käytettävissä olevista tilastoista voitiin kuitenkin kertoa sote-porukan rokotekattavuuden olleen 41% vuonna 2014. Influenssakaudella 2017-2018 hoitohenkilökunnan rokotuskattavuus nousi 84:aan prosenttiin. Kyseisellä kaudella ylikuolleisuuden määrä oli kuitenkin jostain syystä samaa luokkaa edellisen kauden kanssa. Merkittävää eroa surkean rokotekattavuuden vuoteen 2014 ei myöskään löydy, korkeintaan kuolleisuustilasto kääntyy vuoden 2014 hyväksi. Tällaisiin huipputuloksiin nojaten hoitoalalta ajetaan nyt rokottamatonta henkilökuntaa pois kuolemanvaarallisena jätteenä. Rokotetilastojen nerokkuus toki piilee siinä, että virus on muuntuva, joka vuosi erilainen ja rokoteteho täysin riippuvainen siitä, onko vallitseva virustyyppi osattu arvata oikein. Ei ole mitään loogista tilastoa, johon tukeutua. Rokotteen markkinoija voi aina todeta, että ilman rokotetta ruumiskasa olisi ollut paljon isompi. Puolusteluna käytetään erityisen hanakasti nykyään jotakin tutkimusta, jonka perusteella kahdeksan rokotettua hoitajaa pelastaa yhden laitosasujan hengen. Toki voi esimerkiksi kysyä, oliko vuoden 2014 influenssa laimea, olivatko rokotetut 41% ammattilaisista juuri ne oikeat, vai onko sinä vuonna influenssaan kuolleiden laskeminen vielä kesken. Vastaus on kuitenkin aina "influenssarokote kannattaa ottaa". Ja sote-alan työntekijänä sinä otat sen, tai itket ja otat sen. Sinä suojaat potilasta, vaikka osaisit kokemuksen perusteella epäillä, että rokote tekee sinusta potilaan.

Pakkorokotelain on valmistellut ministeriö, jonka sekavasta, ihmisoikeuksista ja lainsäädännöstä piittaamattomasta menettelytavasta on hiljattain uutisoitu joka tuutista. Ei yllättäne ketään. Sipilän aikakauttahan leimaa ylipäätään parhaiten kaaos ja kiireessä tehdyt ratkaisut, - seurataan näköalattomasti tiettyjen tahojen intressejä, hyvä veli -verkosto kukoistaa ja ihmisten välinen tasa-arvo on pelkkä vitsi. Tällaisessa paineessa on synnytetty myös tämä influenssatorjunnan timantti, jonka kimallus hurmaa katsojansa.

Sitkeimmät rokotefanaatikot väittävät, että rokotehaitat ovat niitä kokevien korvien välissä. Toisilla onkin. Kuten olen jo muutamassakin rokotekannanotossani todennut, näin on esimerkiksi minun kohdallani. Nimittäin MS-taudin muodossa. Perussairauteni heräsi vuosien remissiosta viisi päivää pakkorokotteen jälkeen. Rokotepakkoa se ei toki kohdaltani poista. Päin vastoin, hyvä hoitaja ja hyvä lääkäri sanovat, että perussairaalla hoitajalla on tuplasti syytä ottaa influenssarokote. Tämä on minulle jo toinen rokote, joka aiheuttaa MS-taudin suhteen ongelmia, mutta se ei todista yhtään mitään. THL:n sivuilla sanotaan, että rokotteet ovat hyvässä hoitotasapainossa oleville MS-potilaille turvallisia. Joten suck it, bitch.

On näännyttävää taistella oikeuksista ammattiinsa ja oikeuksistaan potilaana. Kerran menetettyjä ihmisoikeuksia voi olla mahdotonta saada takaisin. Toivon silti, että jokainen paha hoitaja jaksaa kisaväsymyksestä huolimatta lähettää kansanedustajille ja STM:lle viestiä pakkopykälän vaikutuksista elämäänsä. Liian paljon vääryyttä jää mm. seuraamani tuhannen ihmisen vertaistukiryhmän kätköihin. Somessa aiheesta vääntäminen on turhaa. Kun ihminen on päättänyt suojata potilasta, hän suojaa potilasta. Hyvien hoitajien sivustoa ei tarvinnut taannoin selata kovinkaan pitkälle, kun silmiin osui ensimmäinen pahan hoitajan ja ehkä maailman parhaimman hoitajan välinen ajatustenvaihto, joka kiteyttää kollegojen väliltä katkenneen yhteyden aika täydellisesti:

- [Hyvä hoitaja]  olisikohan toinen ääni kellossa, jos olisit itse tai läheisesi olisi sairastunut rokotteista?
- Ei. Vaikka läheiseni kuolisi leikkauskomplikaation vuoksi, en missään nimessä kampanjoisi leikkauksia vastaan.
- [Hyvä hoitaja] asia selvä. Minun terveyteni ei kestä rokotuksia, lääkärikin siitä lausunnon tehnyt, mutta sekään ei ole taannut työpaikan säilymistä. Tämäkö ei ole tarkennuksen paikka?
- [Paha hoitaja] se tarkoittaa että olet epäsopiva kyseiseen työhön. Ellei työnantajalla ole tarjota muuta työtä, niin ei jää vaihtoehtoja. Ei potilaiden terveys voi vaarantua siksi että Sinun terveytesi ei kestä rokotuksia.

Influenssarokotehan on verrattavissa lähinnä kokeelliseen leikkaukseen, jolla pyritään helpottamaan leikattavan oloa, vailla varmuutta lopputulemasta. Mikäli edes omaisen menettäminen tällaisen leikkauksen myötä ei saisi ihmistä ajattelemaan tulokseltaan epävarman leikkauksen hyötyjä ja haittoja uudelleen, en välttämättä laskisi omaa potilasturvallisuuttani tällaisen ihmisen varaan. Hän kykenee vain hokemaan, että leikkaus on pakko tehdä. Ei hänen silti niin tyhmä tarvitsisi olla, että alkaisi kampanjoida leikkauksia vastaan. Tässä kuvitteellisessa tilanteessa hänen pitäisi kampanjoida epävarmaan leikkaukseen pakottavia toimia vastaan. Mutta mitäpä tätä pyörittelemään enempää, - on sanomattakin selvää, että peli tuollaisten ihmisten kohdalla on menetetty. Taas yksi täysosuma lääkejättien hyväksi. Ja pieni kurkistus siihen, miten hyvä hoitaja kohtaa potilaan, jos potilaalla on sote-alan koulutus. #minäsuolaanpotilasta

Vuonna 2016, siis hyvissä ajoin ennen pakkorokotelain lopullista täytäntöönpanoa, Suomessa tehtiin kaikki skandaalin ainekset esitellyt tutkimus sairaaloiden käsihygienian toteutumisesta. Kävi ilmi, että Oulun yliopistollisessa sairaalassa käsihuuhdetta käytettiin 67 litraa tuhatta hoitopäivää kohden. Oikeaoppisen käytön myötä pelkän aamuvuoron aikana kyseisessä sairaalassa huuhdetta pitäisi kulua 330 litraa tuhatta hoitopäivää kohden. Vähiten käsihuuhdetta tuhatta hoitopäivää kohden kului Helsingin seudun yliopistollisessa keskussairaalassa, jossa huuhteen kulutus oli 54 litraa tuhatta hoitopäivää kohden. Tulokset huutavat hengenvaaraa sairaalaolosuhteissa. Missä siis paniikki, kollegan alentava kohtelu, irtisanomisuhka ja käsidesiselfieitä levittävät Facebook-sivut? Ei niitä ole, koska isoja lääkefirmoja ei kiinnosta. Silloin THL:ää, STM:ää saati kansanedustajia ei kiinnosta. Eikä hyvä hoitajakaan huomaa olevansa vain vaillinainen, potilaita tappava hirviö, jolla ei pitäisi olla mitään oikeutta ammattiinsa.

 

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kasihuuhteen-kulutusluvut-paljasta...

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005908210.html?fbclid=IwAR2zT4x-8Bo...

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/136791/URN_ISBN_978-952-343...

https://yle.fi/uutiset/3-9997284

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset-tiede/kasihygienia-on...

https://www.rapport.fi/journalistit/jani-kaaro/vaikeasti-havaittava-haitta

https://pharmacafennica.fi/spc/5315294?fbclid=IwAR0fOyEtH73A5qijj9keZBHw...

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201702102200068962?fbclid=IwAR3GeWIv0...

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4157334/Hallitus+tasmentaa+hoitajien+r...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat