Asiatonta Touhuiluasi tarkkaillaan. Ja siitä kirjoitetaan.

Niinistökin on ituhippi

No, hitto. Kuten saimme tänään lehdistä lukea, koetti muuan tohtori Markus Vinnari haastaa Twitterissä presidenttiä viettämään kasvisruokapäivää kerran viikossa. Sale siihen sitten meinasi, että syö lihaa vain kerran viikossa. Että suck it, Argentiinan presidentti ja kasvisruoka-maanantai, joihin haasteessa viitattiin. Olisi voinut luulla, että kommenttikentät keräisivät lähinnä meitä eritasoisia puunhalaajia ja sipsikaljaveganismiin taipuvaisia lähettelemään sydämiä. Ei. Kaikesta päätellen nyt on lähinnä tavallisella lihansyöjällä paha mieli.

Mikä siinä nyt sitten on ongelma, että herra presidentti tulee yhtäkkiä jääkaapin salaattilokerosta ulos? Kamoon, Sauli on 69-vuotias. Se on viimeistään hyvä ikä ruveta tekemään oman elämän viisivuotissuunnitelmaa, monihan on ehtinyt tuohon mennessä jo kuolla esimerkiksi juuri punaisen lihan aiheuttamaan syöpään (vaikka onhan joku voinut tukehtua porkkanaankin, blaablaa, tiedetään). Ja mitä tasavallan vauvauutisiin tulee, voisi ajatella, että Niinistöllä on katse paljon kauempana kuin vain viiden vuoden päässä.

Ruokavalio ei ole yhtään huonompi remonttikohde, jos terveys ja hyvinvointi kiinnostaa. Paitsi somekansan mielestä tilanne on kauhea. Sauli hyökkää twiittiin vastaamalla jotenkin niin henkilökohtaiselle alueelle, että useampi henkilö kokee tarpeelliseksi reagoida uutiseen nauramalla, tai kertomalla, että itse syö lihaa miten paljon huvittaa tjsp. Nyt kannattaakin ihan istua alas ja miettiä, mikä tässä ulostulossa sitä omaa persettä kutittaa niin paljon. Ettei vain olisi se pieni sisäinen ääni, joka tietää, että henkilökohtaiselle lihankulutukselle on olemassa turvallinen raja ja se on aika pieni, lihantuotannon hiilijalanjälki on valtava, me kuollaan saatana kaikki ja että normaalina pidetty tapa kasvattaa eläviä olentoja ruuaksi on todellisuudessa kuvottava, kun sitä vähänkään syvällisemmin lähtee miettimään. Jaa ei vai? Suksi suolle sitten.

Emmehän me tiedä, mikä syy Salen vaakakupissa painaa eniten, mutta kannattaa muistaa, että kaverilla on mahdollisen ikäkriisin ja maailmantuskan lisäksi lähisukulaisena vielä Ville Niinistökin. Siinä olisi jo aika vaikea koettaa perustella piittaamatonta elämäntyyliä ja kerta toisensa jälkeen keksiä syitä sille, miksei ole ehtinyt lukea toisen Facebook-päivityksiä ja lehtihaastatteluja, jottei joutuisi ottamaan kantaa aiheisiin. Samahan se on, minkä tason ruokavaliofanaatikosta on kyse, pikku vinkkailun kuuntelu on ärsyttävää. Varsinkin, jos salaa ymmärtää, että se toinen on edes jossain määrin oikeassa ja itse et vain viitsi tehdä mitään tietyille asioille, jotka olet aina tehnyt tietyllä tavalla. "Aina, kun kokeilee jotain uutta, pettyy", kuulin taannoin mummon toteavan ankeasti papalle S-marketin einesosastolla. "Mm", hymähti pappa. Jatkoivat siitä sitten kankeasti matkaa Saarioisten makaronilaatikko kourassa.

Ja mitäs minä nyt sitten haluan sanoa? Vegaanihaaste, - kokeilkaa! Semmoisen kuukauden verran. Täsmäohjeita löytää esim. Oikeutta eläimille -sivustolta. Jep, siltä vegaanista elämäntapaa pakkosyöttävältä sivustolta, jota itsekin joskus suunnilleen vihasin. Ei se ota, jos ei annakaan. Voi käydä niin kuin minulle, joka löysin oman hyvinvointini kannalta toimivimman lihankulutusmäärän. Päivittäisten liha-aterioiden sijaan nykyään riittää noin yksi kuukaudessa. Että lälläslää, Sauli, pistin paremmaksi. Hitto, se pihviateria muuten maistuu hyvältä, kun ihan tosissaan tekee mieli. Sinulle sopiva kulutusmäärä on todennäköisesti jotain ihan muuta, mutta voisin väittää, että melkein jokainen lihansyöjä pärjää nykyistä vähemmällä. Edelleen: kokeilkaa. Voit hurahtaa totaalisesti ja alkaa pitää sellaista ällöttävän onnellista life style -blogia aiheen tiimoilta. Voit tiedostaa tuotantoeläinten oikeudet, panostaa riistan kulutukseen ja päätyä vaikka metsästysharrastuksen pariin. Tai kenties voit kokemuksen rintaäänellä puolustaa tuotantolihaa entistä kiihkeämmin ja kirjoittaa vaikka kirjan siitä, miten melkein kuolit yhtenä Lihattomana lokakuuna. Varma bestseller, kunhan itukulhollisen jälkeistä nälkää ja vitutusta kuvataan mahdollisimman riipaisevasti. Tässä voi vain voittaa. Varsinkin Sauli, joka on tänään hankkinut monta viherpiipertäjän ääntä itselleen. Minun ääntäni Niinistö ei saa, mutta voin sentään sanoa, että harmittaa taas vähän vähemmän, kun se kumminkin voittaa ne vaalit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oletettavasti tuo "kerran viikossa" tarkoittaa veristä kokolihapihviä ja muina päivinä syödään vain lihapullia, jauhelihakastiketta, läskisoosia tai kalanlihaa. Siipikarjaa ei tietenkään myöskään lasketa lihaksi eikä tarpeeksi prosessoitua lihaa, kuten Mäkkärin purilaisia.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kertoo tämäkin jotain kuinka väärin voi¨minitwiitinkin ymmärtää.

Sauli Niinistö ✔@niinisto
I only have one meat-day a week.
12:14 PM - Oct 29, 2017

Niinistö on 69v ja hänen kontekstissaan tämä tarkoittaa, että vetäisee vain kerran viikossa kunnon pihvin naamaan, punainen liha on paha juttu on hyvin vanha käsite, ja muuten sitten syö kevyemmin ts. ei tästä ei - niin - loistokkaasta - englannista sitten millään voi päätellä presidentti 'melkein' vegaaniksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tai sitten tuo "meat day" tarkoittaa jotain aivan muuta ...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Niin parempi uutinen olisi ollut ko. twiitin pölö englanti.

https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Me...

Meat Day
(Noun) An event to honor amazing meat products (Beef, Chicken, and Pork) by consuming only meats and beer for a twenty four hour period.

Hmm.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Mielessäni oli vielä kolmaskin versio mahdollisesta tarkoituksesta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kalasta ei taidettu mainita mitään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niinistö vanhana kehäkettuna väisti koko haasteen ja keskustelun siitä mitä presidentti saa syödä.

Toimituksen poiminnat