Asiatonta Touhuiluasi tarkkaillaan. Ja siitä kirjoitetaan.

Sari Tanuksen Pride-masennus

Hyvää pian huipentuvaa Pride-viikkoa itse kullekin! Myös Sari Tanukselle, tuolle ennen lähes nobodylle KD-edustajalle, joka päätti kertaheitolla nostaa itsensä uudeksi Päivi Räsäseksi ilmoittamalla, että "pride edustaa suurta suvaitsemattomuutta, sanan ja mielipiteen ilmaisun rajoittamista, eri lailla ajattelevien mollaamista ja syrjimistä". Muun muassa tuollaisilla saatesanoilla Tanus laittoi sosiaalisessa mediassa jakoon Aito avioliitto ry:n puheenjohtajan, Susanna Koivulan, blogikirjoituksen "Pride ja suuri sumutus". Blogikirjoituksen tärkein pointti oli kai moittia poliisia, erinäisiä ammattiliittoja ja ylipäätään kaikkia muitakin, joille "sateenkaariliikkeen omintakeinen käsitys ihmisoikeuksista on mennyt läpi kuin väärä raha". Ja perään sitten sitä tuttua äärikristillistä hapatusta: seksuaalivähemmistöjen asiat ovat jo täysin kunnossa Suomessa, seksuaalisuus ei ole ihmisoikeusasia, lapset kärsivät, sateenkaariliike kieltää sukupuolten erilaisuuden jne. Lukekaa itse, jos jaksatte.

 

Ei pitäisi vetää tuollaisesta epätoivoisesta räksytyksestä hernettä nenään, mutta sen verran kolahti, että uinuva blogini heräsi horroksestaan. Se ei toki ole mikään yllätys, että Aito avioliitto ry:n pj kynäilee tuollaista, mutta pakonomainen - sanotaanko - heterorummutus kansanedustajatasolla menee jo yli monen sietokyvyn, kuten esimerkiksi juuri Tanuksen Facebook-sivulla on nähtävissä. Itsekin löysin itseni tilanteesta, jossa koetin muodostaa pelkistä kirosanoista vasta-argumenttia. En onnistunut, joten jätin ainakin toistaiseksi kommentoimatta ja aloin kelailla asiaa vähän laajemmin. Ja tässä sitä mennään.

 

Voin kuvitella, miten Tanuksen osakseen saama, osaltaan myös epäasiallinen someryöpytys todistaa hänelle sananvapauden murenemista. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, ettei Tanuksella ja muilla heteroseksuaalisuuden fanaattisilla kannattajilla olisi oikeutta sanoa mielipidettään. Nyt vain punnitaan soveliaaksi katsottua käytöstä vähemmistöryhmiä kohtaan. Ja se soveliaisuuden raja ei selvästikään ole enää lähelläkään sitä, missä Tanus haluaisi sen olevan. Ne jutut, joita ennen sai laukoa huoletta, eivät enää tämän päivän yleisöön noin vain uppoakaan. Kiitos sananvapauden, yleisö saa esittää eriäviäkin mielipiteitä.

 

Tanushan on elänyt läpi aikojen, kun homoseksuaalisuuden harjoittaminen oli tekona rangaistava ja vielä senkin jälkeen suuntautuminen ymmärrettiin pitkään sairautena. Muutos niistä ajoista tähän päivään on huima ja laittaa 2000 vuotta sitten aavikkoteltassa rustatut toimintaohjeet ihan saamarin ahtaalle. On siis varmasti hyvin todentuntuinen kokemus, että himokristillisestä näkökulmasta nykymaailman meno tuntuu syövän sananvapautta. Kun käyttää self help -oppaanaan kirjaa, joka tarjoaa mm. kivitystä toimivana ratkaisuna miltei ongelmaan kuin ongelmaan, on helppoa kuvitella olevansa lähimmäistä rakastava ihminen, kun ei tapa seksuaalivähemmistöön kuuluvia, vaan vain halveksuu heidän juhlaansa julkisesti. Onhan siinä hitto soikoon selvä ero. Vuonna 2017 se halveksuntakin vain alkaa mennä soveliaiden käytöstapojen yli. Pride itsessään ei ole enää kohun aihe, vaan sen halveksunta on. Tämä syö nähtävästi Tanuksen kaltaisia ihmisiä aivan valtavasti. Se on tietyssä määrin ymmärrettävää, mutta on heidän tehtävänsä yrittää tulla toimeen muuttuvan maailman kanssa, ei vaatia maailmaa seisahtumaan paikalleen, tai jopa taantumaan. Olemme tulleet kauas kristinuskon alkuajoista ja se on äärimmäisen hienoa. Tai en minä tiedä, makuasia sekin. Jos vanhaan malliin mentäisiin, minä, Tanus ja kaikki muut miehen kylkiluut pysyisimme vaiti ja antaisimme aviomiestemme hoitaa mm. tämänkin sometappelun.

 

Vaan nyt on nyt, ja elämme ajassa, jossa Pride alkaa olla valtaväestön silmissä ennen kaikkea rakkauden juhla. Vähän samalla tavalla kuin vaikkapa perinteiset häät. Häissä juhlitaan rakkautta, eikä kelata fanaattisesti sitä, mitä toisiinsa (tod.näk. väliaikaisesti) sitoutunut pari tekee toisilleen hääyönä. Ja Pridessa juhlitaan rakkautta. Sitä, että ihmiset saavat olla yhdessä. Rakastaa sitä, joka tuntuu oikealta. Sitä, ettei yhteiskunta Suomessa ole enää niin perverssi, että on valmis sulkemaan vankilaan tai mielisairaalaan henkilöt, jotka omassa rauhassaan kairaavat toisiaan muka vääriin reikiin, muka väärillä vehkeillä ja välineillä. Onhan sellainen kiinnostus yhteiskunnan tasolta ollut aivan luonnotonta. Jotkut vielä yksilötasolla ovat nähtävästi valmiita jatkamaan samaan tuomitsemisen malliin, pääsääntöisesti kai sen vuoksi, että heidän näkymätön johtajansa pilven päältä käskee tehdä toisten parisuhteista ja seksielämästä itselleen ongelman. Ja vielä perinteiseksi lopuksi väittää, että lapsetkin kärsivät.

 

Niin, ne lapset. Lasten kannaltahan parasta vanhempien seksielämässä on se, että he eivät tiedä siitä mitään. Se, mitä heille tulee seksuaalisuudesta ensisijaisesti opettaa, on itsensä rauhassa etsiminen sekä omien ja muiden rajojen kunnioittaminen. Niillä pärjää jo pitkälle, ja niistä asioista voi kertoa minkä tahansa seksuaali-identiteetin omaava vanhempi. Jos lapsille sen sijaan haluaa koettaa tehdä vahinkoa, voi toki antaa tiukat raamit, joiden puitteissa seksuaalisuuttaan saa toteuttaa: tumppu pois housuista, itseä säästetään heteroaviovuoteeseen ja nautinnon sijaan tärkeämpää on osaltaan täyttää maata. Tänne mahtuu vielä, kunhan vähän tiivistetään.

 

Jep, karseeta. Mutta huojentavaksi lopuksi voi sentään summata, että parasta tuollaisten Tanusten avautumisissa meille monille on saada muistutus siitä, ettei itse ole sellainen. Miettikää nyt, miten rankkaa Pride-yökkijöiden elämä on. Joidenkin maailma todella synkkenee siitä, että ihmiset juhlivat rakkauden moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Tuo on jo niin raskas taakka, että ihan sääliksi käy. Sateenkaaren päässä ei ollutkaan aarretta, siellä oli homo. Pettymys voi olla karvas, ja nykypäivänä pitäisi osata olla sille homolle vielä kohteliaskin. Ei hätää, siihenkin löytyy ohjeita siitä ristiriitaisesta isosta kirjasta. Ihan vaan vinkkinä, se liittyy niihin lähimmäisenrakkausjuttuihin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Petri Muinonen

Lainaan sinua: "Niin, ne lapset. Lasten kannaltahan parasta vanhempien seksielämässä on se, että he eivät tiedä siitä mitään. Se, mitä heille tulee seksuaalisuudesta ensisijaisesti opettaa, on itsensä rauhassa etsiminen sekä omien ja muiden rajojen kunnioittaminen."

"itsensä rauhassa etsiminen"...

Luuletko, että tämä toteutuu edes jossain määrin niiden lasten osalta, jotka viedään mukaan Pride-kulkueeseen?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Mitä Muinonen kuvittelee, että Pridessa tapahtuu?

Petri Muinonen

En kuvittele :) Edes niin paljon kuin YLEn antoisa journalismi

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #6

Valaise siis meitä. Mitä Priden lapsille mielestäsi haitallista ominaisuutta nyt tarkoitit?

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #10

Ei taida sinua ihan pelkkä sanallinen valaiseminen hyödyttää. Kohteliaasti kieltäydyn. Lue sen sijaan päivän blogitekstiini.

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen Vastaus kommenttiin #14

Petriä vain ottaa päähän ettei kukaan lue hänen blogiaan.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #32

#32. Muinosen blogilla on tosiaankin hyvin vähän lukijoita, ainakin kommenttien määrän perusteella. Johtuneeko siitä, että hän on bannannut niin paljon kommentoijia, vai siitä, että lukijat toteavat vain ”jaha” ja siirtyvät seuraavaan blogiin.

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #10

Sinua ei taitaisi pelkkä sanallinen valaiseminen hyödyttää. Kieltäydyn kohteliaasti. Lue sen sijaan tämänpäiväinen blogini!

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #16

Tämä kommentti sinulta tullut jo aikaisemminkin tutuksi. Voisit kyllä kertoa asiasta enemmän mutta minä en ymmärrä, joten et kerro. Onko tämä mielestäsi hyvä tapa käydä keskustelua?

Luin blogisi. Ihmettelen, ettet osaa soveltaa neuvoja omaan ilmaisuusi. Lainaamasi kohta kehottaa välttämään mm. omahyväisyyttä. Tulet näihin keskusteluihin kuitenkin sillä asenteella, että sinä tiedät ja muut ovat liian tyhmiä hoksaamaan, joten miksi kertoa.

Toki jos pidät minua sikana, joka ei voi ymmärtää sinun helmiäsi, niin mikä jottei. En odota yhtään vähempää.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #10

Paljob iloisia ihmisiä,juhlahumua, värikkäitä asusteita ja hyvä henki ihmisillä. Kyllä siinä lapset menee rikki ai kauhea.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#1. Lapset tykkäävät karnevaalimeiningistä ja iloisista väreistä, eikä Prideen osallistuminen tee kenestäkään homoa tai heteroa. Ja jos joku mukana oleva lapsi kysyy, mikä kulkueen tarkoitus on, hän saanee vastauksen, että ”tämä juhla järjestetään siksi, että on tätejä ja setiä (kuten Muinonen), joiden mielestä meidän perhettä ei saisi olla lainkaan ja me yhdessä näytämme näille ihmisille, että meillä on ihan samanlainen oikeus olla olemassa kuin kaikilla muillakin”.

Petri Muinonen

Sinun on vielä selvitettävä itsellesi, millä perusteella Raamattua siteeraat: kivittämiset pitäisi ohittaa, mutta "lähimmäisenrakkausjutut" ottaa tosissaan :)

Ja sitten kun olet sen itsellesi selvittänyt, kuten ihan kunnon kristityt, tulee vaikeampaa tulkittavaa.

-

Jos haluat ihan oikeasti yrittää moralisoida ja "lyödä Jeesuksella" kristittyä, niin pitää oikeasti tuntea mihin Jeesuksen puheet perustuvat. Mukaanlukien VT:n profeetat, joihin hän viittaa yhtenään.

Kuka on Raamattuaan oikeasti lukenut, lähinnä naurahtaa sinun mutu-lainauksiisi ja tulkintoihisi. Vähän samaa, kuin Hobbitin lukeneelle väitettäisiin, että kirjan ydinsanoma olisi Hobbit-elokuvassa jokaisen pakenemiskohtauksen yhteydessä mantramaisesti toistettu lause "Run, you fools!"

Joskus pitää mennä sieltä, missä aita on korkein, jotta saa kunnioitusta edes pikkuriikkisen.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Kuka on Raamattuaan oikeasti lukenut, lähinnä naurahtaa sinun mutu-lainauksiisi ja tulkintoihisi."

Muinonen taisi ymmärtää blogin hieman väärin. Ei tässä etsitä kunnioitusta Raamatun tulkintojen kautta. Erinomaisen itseriittoista kuitenkin lapsellisesti ilkkua ja olettaa, että blogistilla olisi joku tarve saada Muinosilta ja Tanuksilta kunnioitusta sen kautta.

Näinkö kunnon kristityt suhtautuvat lähimmäisiin?

Petri Muinonen

Blogisti osoittaa tuon tarpeensa vivuta arvostustaan Raamatulla ihan selkeästi

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #7

Näin asian näkee ihminen, jolle Raamattu on ehdottoman tärkeä. Ei muut.

Mitä Muinonen Raamattu muuten sanoo pöyhkeilystä ja ylpeilystä? Kehottaako se omaksumaan tuollaisen ylimielisen ja pilkkaavan asenteen kun ilosanomaa levitetään?

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #9

Ei kai Marika ota itseensä, jos hänelle vastataan samalla mitalla? Oletko sinä Jussikin sellainen toisten puolesta mielensä pahoittaja, vaikkei asianomainen mieltään pahoittaisikaan? Vai sitä sorttia, että naiset eivät osaa puolustaa itseään?

Aika vahvoja oletuksia Marikasta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #12

"Aika vahvoja oletuksia Marikasta."

Ihmeellistä. Sinä itse esität kaikki nuo oletukset ja sitten tuomitset ne. Käytkö väittelyä itsesi kanssa?

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #15

Jussi Kangasluoma: "Muinonen taisi ymmärtää blogin hieman väärin"

Nähdäkseni blogistin nimi on Marika Salonen, ei Jussi Kangasluoma.

Jospa Jussi nyt rauhoittuisit ja antaisit Marikalle suunvuoron, että kertoo ihan itse, jos tulkitsen hänen kirjoittamaansa väärin! Aika odottamaton tuo "nainen vaietkoon seurakunnassa" -asenteesi...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #12

"Vai sitä sorttia, että naiset eivät osaa puolustaa itseään?"

Jatkohuomautuksena vielä se, että enpä ole pitkään aikaan täällä törmännyt siihen, että kun mieskommentoija on naisblogistin puolella niin joku olettaisi noin. Jonkun moraalitynnyrin pohjalla ilmeisesti lienee kuitenkin vielä raavittavaa.

Petri Muinonen Vastaus kommenttiin #7

"pitäisi osata olla sille homolle vielä kohteliaskin. Ei hätää, siihenkin löytyy ohjeita siitä ristiriitaisesta isosta kirjasta. Ihan vaan vinkkinä, se liittyy niihin lähimmäisenrakkausjuttuihin."

Siis ei tarvitse olettaa mitään, blogisti vivuttaa arvostusta homoja kohtaan Raamatulla

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #11

Tämä on aika monen papinkin näkemys. Ei tällä haeta sinulta kunnioitusta Raamatun tulkitsijana, todetaan vain, että lähimmäisenrakkaudesta ovat monet löytäneet apua kun ristiidat riipovat.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tanus puheillaan pääsee juuri siihen, mihin ei pyri. Omassa naurettavuudessaan hän tekee itsestään pellen ja leimaa samalla oman aatesuuntansa.

Siihen hänellä on toki täysi oikeus. Minulla on ihan samalla tavalla täysi oikeus suhtautua häneen lähinnä huvittuneesti.

Kolme vuotta sitten tuli yllätetyksi Priden tiimoilta. Tyttäreni pyyhkäisi kaverinsa kanssa Pride-kulkueeseen aamujunalla, kertomatta siitä kenellekään. Tulin iskänä täysin yllätetyksi, mutta jos hän tahtoo tasa-arvoa edistää, niin sitten tahtoo!

Petri Muinonen

"Minulla on ihan samalla tavalla täysi oikeus suhtautua häneen lähinnä huvittuneesti."

Ja minulla sinuun, tai jo pelkkään huvittuneisuuteesi

Itse asiassa suhtaudun niin koko Pride-kulkueen ajatukseen, tarvitsematta sitä edes nähdä

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Herra vihaa kaikkia kerskailijoita -- totisesti, he eivät rangaistusta vältä!"

"Pöyhkeys vie perikatoon, ylpeys käy lankeemuksen edellä."

"Harkitseva ihminen saa viisaan maineen, taitava puhe taivuttaa mielet."

"Sävyisyys on sankaruutta arvokkaampi, maltti enemmän kuin kaupungin valtaus."
raamattu.fi/1992/Sananl.16.html

Petri, kuinka viisaasti mielestäsi lähestyt tätä keskustelua? Miten kunnon kristitty asiat ilmaisisi?

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Sen sijaan, että Tanukset ja Räsäset marmattavat, voisivat pistää omat kulkueessa pystyyn. En tiedä olenko hölmö ajatellessani Priden olevan osoitus sallivammasta ja tasa-arvoisemmasta yhteiskunnasta kaikille ihmisille. Sille kyllä suon varauksettoman vaatimattoman tukeni.

Petri Muinonen

Kaikkea ei tietysti voikaan itsestään tietää, subjektiivisuuden välttämiseksi vaaditaan yleensä ulkopuolinen arvioija.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Satuin kerran vahingossa Turku Pride tapahtumaan olikohan viime vai toissa kesänä. Ihimiset oli iloisia ja tietynlainen yhteenkuuluvuuden tunne välittyi vahvana. Vietin tapahtumassa hetken jutellen muutamien ihmisten kanssa. Päällimmäisenä tunteena pois lähtiessä oli sellainen leppoinen hyväntuulisuus. Paikalla oli seksuaalivähemmistöjen etua ajavia aktivisteja ja uteliaita ensikertalaisia. Tuntui että mielenkiintoa "maallikoilla" oli kysellä aika paljonkin. Yhtä ainutta kertaa en kohdannut mitään sellaista seksiin liittyvää mitä ei voisi yleisellä paikalla olla. Esim. saman (tai edellisen) kesän Mötley Crue:n konsertissa näkyi paljon enemmän strategisia paikkoja paljastavia denim-/nahkavaatteita. Kukaan ei spontaanisti kertonut yksityiskohtia omista mieltymyksistä makuuhuoneessa. Enkä tuntenut oloani yhtään vähemmän heteroksi paikalta poistuttua.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Petri muinosella taitaa vanne kiristää. Menehän ulos reissailemaan, nyt on kaunis ilma.

Tässä on linkki yksinkertaistettuun kiikkukuvaan:

http://imgur.com/a/fG0Yx

Nämä ovat niitä tyyppejä, ketkä eivät vaan halua tieteen esittämiä asioita todeksi, niin aina vain raamattu on se eniten painava asia.

Olihan PS:n Niikko eduskunnan keskusteluisssa pokkana sanonut avioliiton olevan 5000 vuotta vanhaa. Joo-o. Ei taida Raamattua edes keksittykään. Hän täällä blogissaan yritti opettaa minulle raamatusta jotakin myöhemmin. Eipä sitä Niikon vastausta ole koskaan tullut eikä tule.

Sitten AA-kerholaiset syyllistyivät disinformaation jakamiseen kuten esim. Dad & Mum-vetoomuksessa ja jatkoivat sitä mainostamista vaikka se loppui jo aikoja sitten EU:n vahvistamaan tietoon, että sitä ei voi jatkaa ja asia on loppuun käsitelty.

Paljon muutakin oli ilmennyt ristiriitaisuuksia, että kyllä AA-yhdistys lakkaa olemasta on vain ajan kysymys.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Sitä se teettää, kun elämän ohjenuorana toimii mielikuvitusolennosta kertova kirja.

Jos eri instanssit haluavat osallistua kulkueeseen, jonka tarkoituksena on lisätä suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa, niin ei kai se keneltäkään ole pois? Ei pitäisi olla edes niiltä, jotka vastustavat migrin tai poliisin osallistumista kulkueeseen siitä syystä, että he tekevät laissa heille määrättyä tehtävää. Osallistumalla lulkueeseen vähennetään ennakolta vastakkainasettelua ja ennakkoluuloja.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Hyvin kirjoittaa blogisti.

Ihmiskunnan sivistymisen ja kehittymisen myötä meidän tulisi kaikkien "yrittää tulla toimeen muuttuvan maailman kanssa, ei vaatia maailmaa seisahtumaan paikalleen, tai jopa taantumaan".

Mutta koska kehitys menee välillä jopa taaksekin päin, se etenee pätkittäin eikä suorana putkena. Olkaamme kärsivällisiä.

Ns. vanhoillisten ja konservatiivisten ihmisten kova mollaaminen ei nopeuta kehitystä. Tunteet nousevat pintaan ja estävät etuotsalohkojen käytön. Liskoaivoilla ei paljon uutta ajattelua opita, niillä juostaan karkuun tai taistellaan vastaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kesäisen lauantai-aamun hämmentävä WTF-fiilis. Sellainen tuli Tanuksen ajatuksista. Joskus sen fiiliksen kokeminen herättää ihan kivasti. Hyvä muistutus siitä, että kaiken voi aina nähdä aika hullunkurisestikin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

AA-väen oikeutta mielipiteeseensä ei ole kukaan rajoittanut. Se, että me muut emme suostu elämään heidän oppiensa mukaan, ei ole minkäänlaista mielipiteenrajoittamista.

Käyttäjän Make666 kuva
Marika Salonen

Kiitoksia kommenteista! Petrille myös, niin hankala keskustelukumppani kuin hän onkin. Kiitos erityisesti Jussille pyrkimyksestä vuoropuheluun, olen selkeästi hänen kanssaan samoilla linjoilla :) Tain ainakin olin... Hitto vie, Petri taitaa sittenkin olla oikeassa tuon Priden vaikutuksesta lapsiin. Avasin hetki sitten HS:n jakaman Pride-liven Facessa. Kohta nelivuotiaani katsoi hetken videota ja totesi, että "mäkin haluan joskus olla tuollainen". Tuskin hän niitä hauskoja ilmapalloasuja tarkoitti. Hänestä tuli homoseksuaali alle kolmessa sekunnissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tanuksen jutut ovat ihan järkeenkäypiä, jos sanan "Pride" tilalle vaihtaa sanat "Venäjän homopropagandalaki". Kokeilkaapa!

Mutta vakavasti puhuen: en ole koskaan oikein ymmärtänyt ihmispoloja jotka yrittävät mätkiä homoja Raamatulla päähän. He vetoavat Raamattuun mutta eivät osaa lukea sitä. Sillä eihän Raamattu suinkaan puhu sellaisista marginaalisista asioista kuin sukupuolisen käyttäytymisen eri muodot. Se puhuu isommista asioista, ihmisen suhteesta Jumalaan, elämästä ja kuolemasta, mutta enemmän elämästä. Eikä Paavalin nimiin usein pantu naisvihamielisyys tai homovastaiisuus ole kuin sitä ettei hänen olennaiseen sanomaansa kiinnitetä lainkaan huomiota. Paavalin pääsanoma on nähdäkseni se että pitää olla suopea ja ylevämielinen eikä kyllästymiseen saakka käräjöidä muiden kanssa. Paavalin vakavimmat varoitukset on suunnattu niitä ulkokultaisia, pöyhkeitä ja tekopyhiä kohtaan, joilta puuttuu nöyryys. Ja mitä Jeesus sanoikaan: "Se teistä, joka on viaton, heittäköön ensimmäisen kiven."

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Paavalin sanomiset niin kuin kaikki, mitä Raamatussa lukee, voi tulkita eri tavoin. Ja siitä huolimatta, että tämän kirjan sanomaa yliopistoissakin tutkitaan yhä edelleen, kristityt itsekään eivät pääse kaikista Raamatun opeista yksimielisyyteen.

Eniten minua on ihmetyttänyt sellaiset kristityt, jotka kohottavat itsensä lähes Jumalan valtaistuimelle väittämään omaa tulkintaansa ainoaksi oikeaksi Jumalan sanaksi. Eivätkä nämä kaikki omasta mielestään saman aikaisesti oikeassa olevat eri tavoin ajattelevat kristittyjen ryhmät silti sovi edes samaan kirkkoon, ja jos sopivat, laativat itselleen kukin oman alasrk-ryhmänsä, jonka turvassa saa olla huoleti siitä, ettei kohtaa vääräuskoisia liian läheltä.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #39

#39. "Eniten minua on ihmetyttänyt sellaiset kristityt, jotka kohottavat itsensä lähes Jumalan valtaistuimelle väittämään omaa tulkintaansa ainoaksi oikeaksi Jumalan sanaksi."

Ja näitä “oikeaoppisiahan” täällä Uuden Suomen keskusteluissakin piisaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sääliksi käy näitä Räsäsiä. Tanuksia, Koivuloita jotka eivät uskalla elää omaa elämää vaan hakevat apua uskosta. Usko jo sanana kertoo kaiken mistä on kysymys, kysymys on uskomisesta johonkin, jota ei todittettavasti ole olemassa, mutta sokeasti uskotaan ja toivotaan että näin olisi, On myös kysymys pelkuruudesta elää omaa eläämäänsä ja ottaa vastuuta myös itsestään ja lähimmäisten elämästä. Kun puhutaan aivopesusta, niin juuri nyt sitä tapahtuu suurimmassa mittakaavassa kuin suomalaisessa kommunistisessa pionooriliikkeessä konsanaan, Lestadiolaisessa suviseurassa. Monen nuoren toive hyvästä tulevaisuudesta ja hyvästä elämästä siellä tuhotaaan, pakottamalla elämään nykyaikana ahdasmielisen lestaadiolaisuuden oppien mukaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Lestadiolaiset, räsäset ja muut fundamentalistit ovat kyllä kauheita. Mutta kunnioitan suuresti kirkkoa ja paljoa siitä mitä kirkko nykyään edustaa. Minusta tuntui pitkään ettei Raamattu koske minua, mutta nyttemmin olen tullut "sinuiksi Raamatun kanssa" kuten asia kristillisellä slangilla ilmaistaan. En minä sitä kokonaan ole lukenut, mutta paljon lukemastani on ihailtavia tekstejä, myös kirjallisesti ja ammattityönä. Evankeliumit esimerkiksi. Luulen myös että Paavalia koskevat väärinkäsitykset ovat valtavia. Se mistä Paavalia nykyään syytetään liittyy pohjimmiltaan aivan toisarvoisiin seikkoihin. Oleellista on päälinja tai päälinjat jotka minusta muistuttavat paljon Platonia. Uskonnollisen julistuksen ohessa, joka minun on ollut vaikeampi omaksua, olen nimenomaan Paavalilta lukenut humaania ja humanistista viestiä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Alussa leimaat lestadiolaiset ryhmänä kauheiksi ja lopussa arvostat humaania kirjoitusta. Eikö tässä ole ristiriita?

Toimituksen poiminnat