Asiatonta Touhuiluasi tarkkaillaan. Ja siitä kirjoitetaan.

Heitähän joku rasistinen kommentti tämänkin kirjoituksen perään.

Pieni pakolaislapsi, Aylan Kurdi, makaa kuolleena Turkin rannalla. Kuva ja uutiset hänestä leviävät somessa kuin kulovalkea. Mitä tästä tuumaavat  suomalaiset?

 

"Suomessakin hukkuu lapsia joka kesä, eikä niistä kommentoida sen enempää, miksi siis yksi yli muiden??"


"Kyllä kalatkin tarvii ruokkia. Me ei millään voida vahtia koko Välimerta."


"Meidän euroillako tuo ongelma poistetaan??"


"Kannattiko lähteä???  Lapsiko sinne itse pyrki??? Vai isäkö vei??? Eli kuka hukutti??? Eikös lapset ole vanhempien vastuulla?? Kysyn vaan??? Halleluja näitä juttuja!!"


"Onko meidän syy?"


"Voimme vähentää motiivia tulla tänne poistamalla sosiaaliavut mamuilta."


"Isä menetti perheensä koska halusi itselleen hampaat.. Nyt itkee eikä ole hampaita vieläkään mutta eiköhän joku sponssaa nekin."


 "Tässä nyt yritetään vain pikku lapsella hakea sympatiaa."


"Jäin miettimään sitä, että miksi juuri jostain minulle tuntemattoman ja kaukana täältä asuvan henkilön kuolemasta pitäisi nyt olla niin erityisen järkyttynyt."


"Tänne tulee vain nuoria terveitä miehiä, koska ne heittävät lapset ja naiset mereen, kun vene alkaa upota."


"Kuvassa näkyy nukkuva lapsi , siis jos kuvaa vain tulkitsen ja ei ole taustatietoa että se on kuollut. Tämä kuva ei kerro tilanteesta mitään."

 

Kylmää. Niin kylmää. Ja siinä oli vain murto-osa ylpeästi nettiin julkaistua mutua, jota tuo nyt jo ikoninen ihmiskohtalo on lyhyessä ajassa maassamme kirvoittanut.

 

Mistä ihmeestä nuo kaikki sanat löytävät tiensä hetkeen, kun pitäisi vain hiljaa tuijottaa kuvaa tietokoneensa ruudulla ja toivoa, ettei olisi koskaan nähnyt sitä?

 

Ihmisarvo heikkenee nähtävästi heti Suomen rajalla ja EU:n ulkopuolella sitä ei ole ollenkaan. Tämä on juuri se sama asenne, joka johtaa sotaa Syyriassa. Mitä vain voi tehdä ja sanoa, kun ihmishengellä ei ole mitään merkitystä. Ei mitään. Siellä kaukana, joutavat kuolla, niin meidän kuin oman maansa hallitsijan, Isisin ja lukuisien kapinallisjoukkojen puolesta. Täällähän suorastaan harmittaa, jos eivät kuolekaan. Meille rajan ylittäneet ovat ongelmallista saastaa. Kuin sinettinä tälle toteamukselle, Turun Sanomat uutisoi hiljan, että pakolaisia avustavat kansalaiset ovat saaneet lukuisia tappouhkauksia. Suomalainen on siis jo valmis tappamaan suomalaisen, vapaaehtoistyön vuoksi. Samalla koetaan, että me olemme siviilitasollakin jotenkin parempaa ja onnistuneempaa väkeä, koska meillä ei ole sotaa. Täällä todella ollaan noin häiriintyneitä.  

 

Pitkälti häiriintynyttä on myös se, että sama porukka, jonka mielestä meidän ei kuulu auttaa pakolaisia, huutaa suu väärällä Sipilää auttamaan oman maan köyhiä ja "köyhiä" hädässään. Miksi? Herrojemme suurin missiohan on nyt pysäyttää tämän maan velkaantuminen. Sen lystin maksavat maamme köyhimmät ja pienituloisimmat, koska rikkaat ovat rahansa ansainneet ja haluavat ne pitää. Hätähuutoihin vastataan aina samalla laululla, "tämä on kuule yhteinen projekti, kaikkien pitää osallistua", "maasta se pienikin ponnistaa, diipadaapaadaa", "ei voi mitään". Eikö meidän pitäisi ymmärtää hyvinkin tuo isojen kihojen ajatusmaailma? Ollaanhan täällä alemmassa sosiaaliluokassakin sitä mieltä, että vielä huonompiosaisten, pakolaisten, pitäisi pysyä pois meidän lompakolta. Ja osallistua oman maansa puolustamiseen, vaikkei kukaan meistä oikein tiedäkään, minkä joukon riveissä heidän tulisi taistella. Niin ja onhan koko pakolaiskeskustelu täällä ihan turhaa lätinää, koska "ei vaan voi mitään".  

 

No, onko meillä nykytilanteessa sitten paljoa antaa pakolaisille? Ei todellakaan. Mutta se, mikä on meille vähän, on heille kaikki, mitä he tarvitsevat. "Köyhä antaa vähästään, paha ei anna paljostakaan", sanotaan. Tässä maassa se köyhäkin on vaan nähtävästi usein ihan yhtä itsekäs kuin rikas, ellei jopa pahempi.

 

Ja niin... Koskahan tässä maassa asiat olisivat oikeasti niin hyvin, että rasisti sallisi eriväristen auttamisen? Ei koskaan. Vaikka eläisimme millaisessa yltäkylläisyydessä ja Suomen talous olisi miljardeittain plussalla, meillä vaadittaisiin parhaillaan jokaiselle suomalaiselle perusoikeudeksi lomaosaketta Kanarialta, ennen kuin olisi aika auttaa muita. Tai jotain vastaavaa. Ja senkin jälkeen vielä jotain lisää. Ensin oman maan lapset, vanhukset, työssä käyvät, vammaiset, sairaat, työttömät, verotus, homekoulut, harrastusmahdollisuudet, kissat, koirat, puutarhatontut ja Toijalan ABC:n tukkoon mennyt viemäri. Kyllä ne siellä kumipaatissa joutavat sen aikaa varrota.

 

Jokaisen ihmisen pitäisi haluta auttaa hädässä olevia, vaikkeivät he siihen aineellisesti mitenkään pystyisi. Kunhan vain jokaisessa olisi yhtä suuri halu auttaa, kuin saada apua itse, se riittäisi pitämään elossa jotain äärimmäisen arvokasta. Inhimillisyyden.

 

Auttaahan voi ihan sitenkin, että toivottaa maahamme jo vastaanotetut tervetulleeksi, vaikka hymyilemällä kohteliaasti. Kauhea ajatus? Ei se mitään, auttaa voi myös antamalla heidän olla täällä rauhassa. Ja kannattaa muistaa sekin, ettei heitä tästä maasta pois häädetä, vaikka kuinka näppäimistö sauhuten kirjoittaisit somessa heitä kohtaan niin paljon ontuvia solvauksia kuin keksit. Jos todella haluaa koettaa vaikuttaa mihinkään, kannattaa viestittää kansanedustajalleen, eikä jollekin Aylanin kuvan alle rukouksen jättäneelle järkyttyneelle perheenäidille. Ja vaikka kuinka tekisi mieli tappaa jokainen maahan päässyt pakolainen ja heitä avustavat suomalaiset, mitä jos päättäisitkin ensin osaltasi hoitaa ne oman maan asiat ensin kuntoon? Ihan vaikka aloittamalla siitä, että hymyilisitkin syrjäytyneelle, tai lähtisit viemään vanhainkodin asukkaita ulkoilemaan.

 

Jaa ei vai? Ja vieläkin tuntuu siltä, että kaikki on mamujen vikaa? Siinä tapauksessa kirjoitan tähän loppuun satunnaisessa järjestyksessä sanoja ja ajatuksia, joita suomalaisesta rasistista tulee ensimmäisenä mieleen. Tyhmä, tunnevammainen, ruma, saamaton, wannabe-immonen, natsi, läski, sisäsiittoinen rodunjalostaja, "maahanmuuttokriitikko", tekemisenpuutteessa, katkera sossupummi, ei voi mennä salille ku Musta Barbaari on kumminki siä. Jep. Ja tämähän ei siis perustu yhtään mihinkään, musta vaan tuntuu. Kaverin kummin kaima voi todistaa. Ja sitävittua.fi:ssä sanottiin niin. Suutuitko? Miksi?? Muista sananvapaus, hyvä "ihminen".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Osa on varmaan idiootteja, mutta toisaalta osa pakolaisista on sotarikollisia, rikollisia, muuten pahoja, tulevia terroristeja. Ehkä sitten se suuri massa on paniikissa. Ja sille paniikille on järjelliset syyt. Ehkä moni jopa tajuaa, että olisi pitänyt auttaa ajat sitten ja ihan muualla. Ihmiset eivät tiedä mitä ajatella. Olen vakuuttunut, että mikäli heille vakuutettaisiin, että viimeistään viiden vuoden sisällä kaikki hätämajoitetut lähtevät pois, he auttaisivat eivätkä olisi vihoissaan. Eivät tietenkään kaikki, mutta....

Aylanista sen verran, että ihmisethän reagoi siihen miksi yhki kuolema olisi kaikkia muita ihmeellisempi. Ei se ole, ei yhtään. Aivan yhtä järkyttävää on se suomalaisen tytön kuolema auton/rekan alle muutama päivä sitten. Ei siitä noussut koko maailman meteli

Ja, kyllä. Minä itkin silti sitä lukiessa
Ja itkin useita kymmeniä minuutteja lukiessa tätä varten:
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...
Ja itkin lähes koko matkan sitä kirjoittaessa.
Samoin tätä:
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Niin, ikävä tosiasia on myös se, että suomalainen mies talvi- ja jatkosodassa suoritti myöskin sotarikoksia, ja myöskin rikolliset laitettiin sotimaan ja ottaen huomioon muuten vain pahat ihmiset, jotka pääsivät valvomattomiin maisemiin suorittamaan mielitekojaan - silti nämä ihmiset ovat myös meidän maamme veteraaneja. kaikki eivät tietenkään tehneet mitään laitonta - mutta osa oli niitä jotka tekivät...

"Aivan yhtä järkyttävää on se suomalaisen tytön kuolema auton/rekan alle muutama päivä sitten. Ei siitä noussut koko maailman meteli."

Ottaen toki huomioon, että suomalainen ei mitenkään järjissään edes netissä puhuisi samanlaista kylmää tekstiä toisesta suomalaisesta, joka traagisesti kuolee ennen aikojaan.
Maailman meteli varmaan on pakolaisista noussut sen takia, että kun tarkastellaan syitä siihen mitkä ovat johtaneet tähän ongelmaan, niin voimme vain tuijottaa USAan ja omaa napaamme. Aiheeton hyökkäys Irakiin about 15v sitten ja sekasorron levittäminen muihin maihin on aiheuttanut sen, että mm. ISIS-järjestö syntyi kylvämään lisää kauhua.
Syyriassa kaikki tuntuvat sotivan kaikkia vastaan jo ilman mitään järjellistä syytä miksi edes soditaan!?

Käyttäjän VesaJskelinen1 kuva
Vesa Jääskeläinen

Onpa paljon vihaa! Hävettää olla Suomalainen.

Esa Niemi

Toisinaan yksittäistapaukset eivät saa edustaa laajempaa joukkoa, asiayhteydestään irroitetut lauseet eivät saisi edustaa kokonaisuutta.

Blogisi keskittyy pitkälti vastakkainasetteluun, jossa nostetaan itseään alustalle oikeiden arvojen edustajana eikä niinkään keskustelun nimissä.

Pääministeri Sipilän vastuuton teko lähettää taas monta muuta Aylania hukkumaan Välimerelle kun elintasorajan takana olevat ihmiset näkevät, että siellä jaetaan ilmaiseksi näin upeita taloja, joissa notkuvat pöydät.

On asiasta mitä mieltä vain, niin EU:n politiikka on se, joka hukuttaa Aylaneita ja moni Aylan kuolee, loukkaantuu, ryöstetään, ihmiskaupataan, orjuutetaan, elinkaupataan matkalla Välimerelle, mutta näistä Aylaneista ei kerrota missään.

Vastuulliset vanhemmat eivät laittaisi lastaan vaaralliselle matkalle, jonka riskejä tiedetään etukäteen, mutta EU:hun päässeet kertovat, että täällä odottaa.

Jos haluat lopettaa Välimeren hukkumiset (sekä kuolemat + muut ihmiskohtalot) ennen Välimerta, niin ne loppuvat muutamassa päivässä kun EU palauttaa tarjotusta turvapaikasta kieltäytyneet turvapaikanhakijat YK:n pakolaisleireille.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Onko argumentatio ad hominem aina välttämätöntä, Esa Niemi?

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Ei sitten tullut mieleesi kysyä samaa blogistilta? Ja käsittääkseni taidat häytää ad hominem ilmaisua jokseenkin taiteilijan vapaudella Esa Niemelle osoitetussa kommentissasi. Ehkä katsot hyväksi käyttää samaa taiteilijanvaputta myös käänteisesti blogiston kohdalla?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Keitä ovat ne nimetyt henkilöt, joihin blogisti kohdentaa henkilöön menevää argumentointia? Käytän ad hominemia Niemen kohdalla lähinnä siksi, että hän ei välttämättä havaitse käyvänsä henkilöön lähes säännönmukaisesti keskusteluissa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ja poimit sitten Niemen kommenteista ainoastaan tuon ad hominemin? Taisi olla muutama muukin pointti siitä, mihin tämä valittu politiikka johtaa.

Itseäni ei huvittaisi lukea seuraavankaltaisia uutisia:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-105630/Ref...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kyllä vain poimin, koska muu oli sen laatuista asenteellista ryönää, johon en vaivaudu puuttumaan.

Rolle Törnroos

Mä olen läski, mutta en rasisti. En vihaa mitää rotua maailmassa, en suomalaisiakaan, kuten jotkut, jotka vihaavat rasisteja. Mutta en myöskään pidä hallitsemattomista pakolaisvyöryistä, kun ei EU:kaan pysty hallitsemaan sitä.
Ei tämä tämmöinen kansainvaellus ole kenekään etu, ei niiden ehkä miljoonien vaeltajienkaan kannalta.
Poliitikot kaikissa maissa ovat surkeasti epäonnistuneet tai sitten kaikki tämä on joillekin niin hyvä bussines, että sen vuoksi uhrataan paljon ihmishenkiä ja liian monet saa elinikäisen trauman sydämeensä.
Viha synnyttää vihaa. Monet ovat vihaisia poliitikoille, jotka eivät hoida tehtäviään ja sitten niitä poliitikkojen vihaajia alkaa vihata suvaitsevaisto syyttäen heitä aiheettomasti rasisteiksi.Sen jälkeen rasisteiksi syyttömästi haukutut alkaa vihata suvaitsevaistoa. Syntyy vihan kierre, joka ei lopu, ennenkuin jotain vielä pahempaa tapahtuu. Nyt olemme siinä pisteessä Suomessa.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Kyllä tämä selvästi on joidenkin etu tai se jatkuisi. Toisinsanoen siis niiden etu, joilla olisi mahdollisuudet tilanteeseen vaikuttaa. Lainaan tähän Olli Pusan kirjoituksen aiheesta, sillä varsin todennäköisesti tämä selitys pitää sisällään ainakin aimo osan totuudesta. Toinen kysymys sitten on, mitä muita motiiveja EU-mafialla on tämän ilmiön tahalliseen lietsomiseen. Olli Pusa: "EU:n ja mafian kumppanuus

Ihmissalakuljetus Välimeren yli on mafian bisnestä. Se on mafialle satumaisen kannattavaa. Hankitaan vanha laiva, pakataan se täyteen tuhansien eurojen summan matkasta maksaneita. Sitten jokin bulvaanina yrittää saada purkin yli Välimeren.

Jokainen organisaatio yrittää tehostaa toimintaansa. Laivojen hankinta maksaa ja saatavuus on rajoitettua. Se estää toiminnan laajentamista. Siispä mafia on hankkinut uuden kumppanin toimintaan eli EU:n. Sen rooli käy ilmi äskettäisistä tapahtumista.

Enää ei tarvita merikelpoisia laivoja. Riittää suuret kumilautat. Ne pakataan täyteen maksaneita maahantunkeutujia. Äskettäin pakattiin n. 20 lauttaan 2000-3000 ihmistä.

Sitten lautat työnnetään merelle Afrikan rannikolta ja pian sen jälkeen lautat lähettävät hätäkutsun EU:lle. EU käy hakemassa matkustajat Afrikan rannikolta ja kuljettaa heidät EU:n alueelle. Kätevää. Huterat kumilautat riittävät ja EU maksaa suuren osan matkan kustannuksista.Se kasvattaa mafian voittoja.

Italiaan on tänä vuonna tuotu yli 100.000 mereltä poimittua. Uusi kumppanuus EU:n ja mafian välillä mahdollistaa sen, että loppuvuonna määrä kasvaa entisestään. Kuten tunnettua mafia hallitsee Italiaa ja tuntemattomassa määrin myös EU:n hallintoa. Siis Italia ei tuohon bisneksen tule puuttumaan.

Siksi Italia ja Kreikka ovat alkaneet puhua taakanjaosta eli suurin osa mafian salakuljettamista pitää siirtää muiden EU maiden rasitteeksi . Ja kuinka ollakaan EU on jo tehnyt ensimmäisen tuollaisen taakanjakosopimiksen. Taas yksi este mafian satumaisen kannattavan ihmissalakuljetuksen.voittojen kasvattamiseen on poissa.

Tuollainen kumivenematkailu olisi loppunut alkuunsa, jos tulijat olisi palautettu Afrikan puolelle sen sijaan, että yli päässeille tarjotaan palkkioksi elinikäinen elatus eurooppalaisten veronmaksajien piikkiin. Australia sovelsi tuollaista käytäntöä ja veneralli loppui. Mutta EU:ssa sitä ei voida tehdä, koska se sotkisi mafian bisneksiä.

Ja mitä tekevät suomalaiset poliitikot? Pääministeri itkee mereen hukkuneita ilmeisesti ymmärtämättä mistä on kysymys. Sisäministeri sitoutuu kumppanuusohjelmaan mafia kanssa.

Eikö Suomen hallinnossa ole enää mitään tolkkua?"

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ongelma on siinä, että suurin osa ei edes tiedä misdä on esim. Syyria ja Libya. Vielä vähemmän niiden tilanteesta ja historiasta.

Ja kun ei kiinnosta ottaa selvää, huudellaan kaikkea tyhmää puolin ja toisin.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Eikös Syyria ja Libya ole kaupunkeja? toinen Somaliassa ja toinen Irakissa?

Vai miten noi kaikki meille Syyrian kriisiä pakenevat on somaleja/iraqeja?

On muuten jännä juttu, että Unkari, Eu-maa, on näköjään tällä hetkellä vaarallinen sotatoimialue. "Haluan vain saada lapseni turvalliseen maahan", selostaa pakolaiset sen jälkeen kun ovat vallanneet junan?

Toki oikeasti hädänalaisia pitää auttaa, mut kyllä meidän pitää nollata ne tekijät, jotka saavat ihmiset änkeämään juuri tänne, vaikka Ruotsin kauttakin.

Ja Saksa saa kyllä pitää jokaikisen turvapaikanhakijan jonka houkuttelevat tulemaan meren yli. Vastuutonta perseilyä niiltä

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Ei nuo paikat Irakissa ja Somaliassa voi olla. Syyria ja Libya lienevät ISIksen hallitsemia Ruotsalaisia kaupunkeja, sillä Ruotsistahan ne ISIStä karkuun lähteneet turvapaikanhakijat Suomeen tulevat.

EU:n ja Naton olisi syytä kovalla kädellä puuttua Ruotsin turvattomuuteen, että pakolaisparkojen ei tarvitsisi juosta henkensä edestä Suomen puolelle.
Ruotsin miehitys?

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Syyriassa ja muualla tuolla alueella on uskonnosta johtuen liikaa ihmisiä, ja tästä ja diktatuurisesta hallinnosta johtuu koko kurjuus ja kun siellä on miljoonia ihmisiä kurjuudessa niin tilanne on hallitsematon, tarkoitan että sitä ei ainakaan pakolaisten vastaanotolla voida ratkaista. Mutta kun niitäkin pitää näköjään ottaa niin ne pitäisi jakaa työllisyystilanteen mukaan. Jos maassa on iso työttömyys niin sen vastaanotto kyky on tietysti heikko eli joutuvat ottamaan velkaa asian hoitamiseen. Saksassa on pulaa pienipakkaisten töiden tekijöistä kuten siivoajat autokuskit joten ainakin osa pakolaisista saa varmasti töitä ja tulevat tarpeeseen varmaan Ruotsissa on sama tilanne ja osittain meillä. Ei kukaan ihminen halua lusmuilla pitkin katuja työttömänä koko ikäänsä kyllä siinä radikalisoituu kuka hyvänsä kun tuntee itsensä tarpeettomaksi eli elämällä ei ole päämäärää eikä mitään muutakaan tarkoitusta. Vain yrittäjät voivat luoda työpaikkoja mutta minkä laisen yrityksen he voisivat perustaa kun miettii minkälaisesta kulttuurista he tulevat. Onko muuten joku tavannut kiinalaisen työttömän.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei vaan jaksa näitä rasisteja kasvattaa. Jäi noiden isiltä ja äideiltä kasvastustyö tekemättä, eikä ne enää mitään opi.

Kulutan energiaani mielummin järkkäämällä kierrätystapahtuman ensi lauantaiksi, josta saadaan taas talvivaatteita pakolaisillekin.

Marko Parkkola

"Sulo ei tykkää saappaista, koska saappaat ovat mustia!"

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Kun tunteet kuumenee, tulee sanomisissa ylilyöntejä. Mutta olettaisin, että ihmiset on huolissaan etupäässä tällaisesta porukasta: "17"-vuotias Fahad valehtelee päin Sipilän naamaa kameroiden edessä... http://3.bp.blogspot.com/-1g2cdAs98_w/Ve0qI2g22fI/...

Heli Hämäläinen

1. Miksi Turkkiin tehdään lomamatkoja mikäli se ei ole turvallinen maa?

2. Miksi lapsilla ei ollut pelastusliivejä?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tässä omani:

    «Siinä taas on tullut yksi elintasosurffari loikoilemaan Kreikan hiekkarannoille, kun me suomalaiset joudutaan raatamaan töissä.»
    «Tainnut ankkurilapsi irrota elintasosta.»

No niin. Valitettavasti jotkut esittävät tosissaan vielä sydämettömämpiä kommentteja.

Jotkut ovat kritisoineet lapsikuvan esittämistä mediassa. Kuvilla vaikuttaminen on halpamaista. Niinhän se on.

Kuva kuitenkin osui täydellisellä ajoituksella siihen, että tapahtumaa edeltävänä viikkona keskusteltiin paljon nuorten miesten yliedustuksesta ja maahanmuuttovastainen propaganda mässäili kuvilla veneistä täynnä nuoria miehiä.

Tunteisiin vaikuttavien, inho- tai pelkoreaktioita aiheuttavien kuvien käyttö onkin juuri maahanmuuttovastaisessa propagandassa lajityypillistä. Edellisviikkoisessa diskurssissa kaikki venepakolaiset, myös Syyriasta, niputettiin mielikuviin afrikkalaisista maahanpyrkijöistä.

Niiden kuvien eteen ei kenenkään tarvinnut kuolla.

Viikko sitten satuin kirjoittamaan:

    «Pieniä lapsia ei noin vain lähetetä tuntemattomaan paikkaan, laiteta kumiveneisiin, anneta salakuljettajalle rahat kouraan ja toivota parasta. Ne lähtevät, ketkä pystyvät.»

En olisi toivonut kouriintuntuvaa esimerkkiä, mutta Aylanin kuolema antoi tuolle keskustelulle pisteen. Siksi se varmasti halutaan vesittää, jos ei muuten niin kieltämällä todellisuus.

Kuva herätti monet meistä siihen, että nyt on kyse tositilanteesta. Ei vain etäisestä asiasta, mistä kirjoitellaan, keskustellaan ja vitsaillaan.

Heli Hämäläinen

Minä olen laittanut lapselleni aina pelastusliivit veneeseen. Miksi muuten rikkaat länsimaat ja EU eivät lahjoita tuonne lasten pelastusliivejä kun kerran turvapaikkaprosessiin on luotu vesieste?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Jännä kysymys. Sinällään tähän pakolaisuuteen liittyy laittomuutta, mutta niin on heroiinin käyttökin laitonta, mutta silti käyttäjille jaetaan ilmaisia neuloja.

Vähän kyllä pelkään, että jos lähettäisimme Turkkiin rekkakuormia pelastusliivejä, joku keräisi ne ja myisi mustan pörssin kaupassa suomalaisille veneilijöille.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #21

Tuo kommenttisi on rasistinen. Kuka sydämetön haluaisi viedä lapsilta pelastusliivit ja asettaa heidät vaaraan joutua hukutetuksi Välimereen? Ihmisiä hekin ovat.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #23

Ei kait siihen tarvita kuin yksi sydämetön keräämään ne ilmaiset liivit ja viemään pois. Näissä keskusteluissa saa vaikutelman, että sellaisia ihmisiä löytyisi Suomestakin pilvin pimein ja Turkissa taloudellinen hyöty voisi muodostaa suhteellisesti vielä suuremman motiivin.

Sikäli parempi olisi ihan reilusti myydä niitä liivejä. Jos on varaa maksaa venematkoista, luulisi olevan varaa maksaa myös liiveistä. Yleinen turvallisuustietoisuus voi olla tuolla heikkoa, mutta ehkä turvavälineiden saatavuutta voisi jotenkin edistää.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Tänne vain kaikki maailman pakolaiset ja turvapaikanhakijat, mutta ei sitten nillitetä, että rahat eivät riitä opintotukeen, eläkkeisiin tai terveydenhuoltoon.

Ei saa myöskään esittää yllättynyttä, kun kaduilla alkaa räjähdellä käsikranaatteja ja rynnäkkökiväärit laulamaan.

Otetaan vastuu auttamishalumme seurauksista.

Käyttäjän ToniLehto kuva
Toni Lehto

Blogi taisi käsitellä tätä hirviömäistä tapaa suhtautua kuolleeseen ulkomaalaiseen lapseen. Pelottavinta on, etteivät raakoja kommentteja kirjoittavat ole hirviöitä vaan ihmisiä. Tietysti sairaita, mutta ihmisiä joka tapauksessa. Ikävää on, että ennen terveet ihmiset lähenevät päivä päivältä sairaita. Jo oman mielenterveyden vuoksi ihmisten olisi syytä tarkastella asenteitaan ennen kuin sairastuvat.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Pienten lasten hukkuminen oli kamala tragedia, mutta syyllisiä siihen ovat ainoastaan lasten vanhemmat. He vapaaehtoisesti laittoivat lapsensa ilman pelastusliivejä merikelvottomaan veneeseen hengenvaaralliselle matkalle, tavoitteenaan parempi elintaso.

Ymmärrän kyllä jos kyseessä olisi ollut pakeneminen Syyriasta, silloin ei ole paljoa vaihtoehtoja kun on oikeasti oma ja lasten henki kyseessä. Mutta tässä tapauksessa oltiin matkalla rauhallisesta ja turvallisesta Turkista Kreikkaan, lopullisena päämääränä Kanada. Kannattaako tuollaisen takia asettaa pienet lapset selvään hengenvaaraan? Ei.

Jos Suomessa joku laittaisi pienet lapsensa ilman pelastusliivejä merikelvottomaan veneeseen ja he siksi hukkuisivat, joutuisi hän todennäköisesti vankilaan.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Perhe oli asunut jo kolme vuotta Turkissa ja isä oli ollut töissä parturina ja sitten rakennuksilla. Palkka oli liian pieni ja isä halusi viedä perheensä Eurooppaan saadakseen omat hampaansa korjattua.
Lähtipä sitten pienten lastensa ja uimataidottoman vaimonsa kanssa kumiveneellä Turkista Kreikkaan. Lapset ja vaimo hukkuivat.
Mies on nyt kaikkien säälimä sankari ja lapset julmien eurooppalaisten rasistien uhreja.
Kyllä tässä kohta pää repeää...
http://www.wsj.com/articles/image-of-syrian-boy-wa...

Käyttäjän ToniLehto kuva
Toni Lehto

On kuvottavaa, jos isän hampaiden takia otetaan tuollainen riski. Sen ymmärrän, että jos on siskonsa elätettävänä, ahdistus ajaa hakemaan parempaa elintasoa. Jos köyhyys ei aja ihmisiä epätoivoisiin tekoihin, voimme saman tien unohtaa suomalaisten vähätuloisten huolet ja olla ymmärtämättä heidän masennuksiaan ja ongelmiaan.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Itse luin että Aylanin isä oli joutunut kidutuksen kohteeksi ja hammasvauriot tulivat siitä.

https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-...

Tässä kerrottuna perheen tarina.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/hukku...

Käyttäjän ToniLehto kuva
Toni Lehto Vastaus kommenttiin #34

Ahaa. Käy paljon ymmärrettävämmäksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Älkää ottako oikeutta omiin käsiinne, rakkaat ystävät, vaan antakaa Jumalan osoittaa vihansa . Onhan kirjoitettu: "Minun on tuomio, minä maksan tekojen mukaan"- näin sanoo Herra.

Room.12:19

Tutkimattomia ovat Herran tiet.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Suomalaiset ovat itsekkäitä, välinpitämättömiä ja juroja ihmisiä, joita ei kiinnosta muiden auttaminen.

Käyttäjän ErkkiSeppnen kuva
Erkki Seppänen

Ehdotan radikaalia näkemystä siitä, että kaikki ihmiset ja suomalaiset eivät ole samanlaisia luonteeltaan, poliittisilta näkemyksiltään tai ihonväriin liittyviltä ennakkoluuloiltaan.

Mikäli blogisti hyväksyy yo. näkemyksen, väitän vielä rohkeammin, että yllä mainittujen kommenttien motiiveina voi olla myös useampia lähtökohtia, kuin pelkkä blogistin esiinnostama rasismi ja tunnekylmyys (häiriintyneisyyden lukisin rasismin yläkategoriaksi). Katsotaanpa.

1. Rasismi - en löytänyt blogistin kommenteista yhtään määritelmällisesti rasistista kommenttia, ehkä tämän voisi pistää häiriintyneeseen kategoriaan mauttomuudessaan: "Kyllä kalatkin tarvii ruokkia. Me ei millään voida vahtia koko Välimerta."

2. Tunnekylmyys - Tämä varmasti: "Jäin miettimään sitä, että miksi juuri jostain minulle tuntemattoman ja kaukana täältä asuvan henkilön kuolemasta pitäisi nyt olla niin erityisen järkyttynyt." Toisaalta voisi miettiä, onko se hirvittävän väärin ihmetellä yhdestä kuvasta, yhtäkkiä syntynyttä media- ja some-kiihkoa, kun kuitenkin lapsia on kuollut ja tapettu kriisialueilla koko ajan?

Tässä lisävaihtoehtoja, joita voisin ehdottaa, ja ne ovat irrallisista kommenteista tehtyinä tulkintoina ihan yhtä legitiimejä, kuin blogistin esittämä rasismi:

3. Motiivien epäily - "Tässä nyt yritetään vain pikku lapsella hakea sympatiaa." Jos on kriisin taustoja seurannut pidemmän aikaa ja kritisoinut siihen johtanutta politiikkaa EU:n ja USA:n taholta, on aika irvokasta katsella pienen pojan kuolemalla ratsastamista mediassa ja somessa, kun varsinaisiin ongelmiin ei kuitenkaan pureuduta yhtä suurella sydämellä somessa, eikä varsinkaan valtamediassa.

4. Oma ahdinko - "Meidän euroillako tuo ongelma poistetaan??" Vaikka ihmiset käsittävät väärin, että raha olisi jokin resurssi joka loppuu valtiolta kesken, on oman hallituksemme ja EU:n sanelema politiikka kuitenkin tehnyt leikkauksia, talouspoliittisia päätöksiä ym. mitkä ovat ihan oikeasti lisänneet ihmisten taloudellista ahdinkoa. Kun samaan aikaan leikataan, mutta lisätään tp-hakijoiden kriisin takia rahoitusta, "koska on pakko", on täysin ymmärrettävää että syntyy vastareaktio. Kriisiä ei kuitenkaan tulla ratkaisemaan sillä, että otamme kaikki halukkaat Eurooppaan. Se on valitettava fakta maapallon tilanteesta, mutta mielestäni kiistämätön.

5. Kriisiin ja tp-hakijoihin liittyvät epäkohdat - "Tänne tulee vain nuoria terveitä miehiä, koska ne heittävät lapset ja naiset mereen, kun vene alkaa upota." Tämä on typerästi kirjoitettu, mutta olivat syyt mitä tahansa, voidaan jo itsessään pitää hieman ongelmallisena sitä että 78% tulijoista on nuoria miehiä. Siihen kun lisätään median jatkuva puhe syyrialaislapsista ja yhdistetään siihen migri.fi:n tilastot, joissa syyrialaisia on n. 4%, herättää se luonnollisesti kysymyksiä. Näitä käytännön kysymyksiä on muitakin, jos asiaa pohtii.

Tässä nyt pari - liekö idioottimaista - näkökulmaa, mikäli ehdit kommentoimaan.

Toimituksen poiminnat